Aproape 14 milioane de oameni au vizitat anul trecut Sun Plaza, mallul de la statia de metrou Piata Sudului din Bucuresti, bifand un record in istoria centrului comercial deschis in 2010. Rezultatul plaseaza mallul in top trei ca numar de vizitatori, alaturi de Baneasa Shopping City si AFI Palace Cotroceni, conform celor mai recente date.
Retailerii au adus venituri mai mari cu 18% decat in 2015, insa reprezentantii nu au oferit date exacte. La o medie anuala a vanzarilor de 170 de milioane de euro, cat spunea compania ca avea in 2014, rezulta ca mallul a ajuns anul trecut la un total cuprins intre 200 si 240 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.
Sursa: ZF.ro
Grupul Floria, ce opereaza floraria online Floria.ro, divizia corporate si reteaua de florarii Floria in Strada, a deschis primul sau magazin dintr-un mall, in Afi Cotroceni.
“Echipa dedicata a fost creata din necesitatea de standardizare a normelor estetice si tehnice, care trebuie respectate pentru magazinele proprii si viitoarele francize marca Floria. Acest tip de magazine vor fi lansate in principalele mall-uri si centre comerciale din Bucuresti si din tara. Proiectul de francizare face parte din planul de dezvoltare al Grupului Floria pentru urmatorii 2 ani”, a declarat Andreea Uceanu, General Manager, Reteaua Floria.
Sursa: forbes.ro
Farmec apasa pedala extinderii si deschide 15 magazine proprii in Romania.
„Am deschis anul trecut 8 magazine noi, printre care se numara si primele magazine Gerovital din tara. Anul acesta, vom ajunge si mai aproape de romani si vom deschide 15 magazine proprii in toata tara, atat in comertul traditional, cat si in marile centre comerciale. De asemenea, pana la finalul anului, vom definitiva proiectul de francizare a magazinelor de brand catre potentialii colaboratori, continuand sa incheiem parteneriate peste hotare. Toate aceste demersuri estimam ca se vor concretiza si printr-o crestere a cifrei de afaceri cu peste 15%”, a declarat Codrean Pop, director de vanzari Farmec.
Sursa: wall-street.ro
Maria Craciun, un fost manager de marketing in cadrul Prodplast Imobiliare, companie care a finantat dezvoltarea mallului Veranda din zona Obor, este noul center manager al centrului comercial, pozitie pe care a preluat-o in decembrie si din care coordoneaza activitatea tuturor retailerilor din mallul Veranda din zona Obor. Ea a mai detinut functia de director general al Institutului de promovare economica WIFI Romania, franciza a companiei cu sediul in Austria (Wirtschaftsförderungsinstitut der Wirtschaftskammer Österreich).
Sursa: ZF.ro
Tommy Hilfiger are 12 magazine in cele mai mari orase, opt dintre ele fiind in Bucuresti, restul in Cluj, Constanta, Iasi si Timisoara.
„Am intrat pe piata locala in aprilie 2007 cand am deschis primul nostru magazin din Bucuresti, dupa un deceniu in care am operat franciza acestui brand in Grecia“, povesteste Georgios Betchavas, general manager Sarkk S.A. compania care distribuie Tommy Hilfiger pe piata din Romania.
Compania care detine franciza brandului american Tommy Hilfiger pe piata locala a fost fondata in 1998 si acum este distribuitorul exclusiv al brandului pe pietele din Grecia, Cipru, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia.
Sursa: ZF.ro
McDonald’s, cel mai important jucator de pe piata restaurantelor fast-food, a angajat anul trecut 1.000 de persoane, un rol semnificativ in acest rezultat avand o campanie desfasurata atat in social media, cat si pe TV sau outdoor, denumita Employer Branding.
Canalele Facebook si Instagram au dus la cresterea numarului de aplcatii pentru posturile disponible la McDonald’s, a spus Daniel Boaje, directorul general al Premier Restaurants Romania, compania care opereaza franciza McDonald’s pe piata locala.
Sursa: ZF.ro
Cele mai puternice 20 de branduri de retail din lume sunt evaluate la aproape 300 de miliarde de dolari. Dintre acestea, doar opt sunt prezente in Romania si au afaceri locale cumulate de 3,5 mld. euro (peste 3,5 mld. dolari), potrivit datelor ZF. Brandurile care si-au pus Romania pe harta proprie sunt Ikea, H & M, Zara, Louis Vuitton, Carrefour, Lidl, Lego si Rolex.
Sursa: ZF.ro
Mark Hilton conduce din 2011 businessul unuia dintre cele mai importante grupuri de pe piata locala a restaurantelor ce cuprinde brandurile internationale KFC, Pizza Hut, Paul, Hard Rock Cafe si Cinnabon.
Britanicul a ocupat anterior functia de vice-presedinte al lantului de restaurante Sbarro care numara 300-400 de unitati in 44 de tari. Inainte a lucrat timp de 17 ani pentru brandurile Yum! la nivel international, respectiv pentru KFC, Pizza Hut si Taco Bell.
Ultima pozitie detinuta in cadrul Yum! a fost de director operational (COO) pentru divizia de francize a brandurilor Yum!, care numara un total de peste 1.200 de restaurante. Cumulat, businessurile conduse de Mark Hilton se apropie de jumatate de miliard de lei in 2015, ultimul an pentru care exista date publice.
Sursa: ZF.ro
Fuziunea dintre grupul de investitii imobiliare NEPI (simbol bursier NEP), care in Romania are proiecte precum Mega Mall sau Promenada Mall si Rockcastle, societate cu expunere predilecta pe piata poloneza, va fi implementata pana la sfarsitul lunii iulie, potrivit unui anunt comun al celor doua companii, aparut luni pe pagina Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In luna decembrie a anului trecut, grupul de investitii imobiliare NEPI (simbol bursier NEP) si Rockcastle au agreat fuziunea activitatilor celor doua companii intr-o noua entitate, NewCo, inregistrata in Isle of Man, unde este inregistrata si NEPI.
NewCo va fi cea mai mare companie imobiliara din Europa Centrala si de Est, cu active de circa 5 miliarde de euro, si una dintre cele mai mari societati imobiliare de retail din Europa.
Sursa: ZF.ro
ANA Pan a inregistrat vanzari in crestere cu 25% anul trecut, la 22 de milioane de lei, potrivit estimarilor ZF, si s-a apropiat astfel de cel mai bun an din istoria companiei, 2008, cand afacerile treceau de 24 mil. lei.
Lantul de cofetarii ANA Pan, dezvoltat de familia Copos la inceputul anilor ’90, are in plan sa deschida trei magazine noi in acest an, unul pe Splaiul Independentei in Capitala, un altul intr-un centru comercial, iar al treilea intr-un oras din centrul sau vestul tarii.
Sursa: ZF.ro
Fondul de investitii Globalworth, condus de omul grec de afaceri Ioannis Papalekas, ar fi unul dintre cei patru investitori care au intrat in a doua etapa in vederea achizitionarii companiei de real-estate Africa-Israel, care detine in Romania mallurile AFI si birourile AFI Park.
Alaturi de Globalworth s-ar mai afla in cursa pentru Africa-Israel concernul israelian Brosh Funds Management si fondurile straine de real-estate Patron Capital si Lone Star, scrie publicatia israeliana de business Globes.
Sursa: ZF.ro
„Incercam sa deschidem un dialog cu autoritatile, iar in viitor speram sa existe investitii private in domenii care pareau rezervate exclusiv statului. Spre exemplu Gara de Nord, care acum nu este un loc unde cineva isi doreste sa intampine pe altcineva. Daca ar exista mecanismele legale, si maine am demara un proiect care sa o transforme intr-un centru urban de referinta“, a spus Tatian Diaconu, CEO Immochan Romania, divizia locala a uneia dintre cele mai importante companii de dezvoltare imobiliara din Europa.
Un centru comercial sau o cladire de birouri deasupra garii, dupa modelul din Londra, Frankfurt sau Leipzig, ar putea conduce la dezvoltarea Capitalei si a zonelor limitrofe. CEO-ul Immochan a spus ca ideea realizarii unui mall in gara nu este fezabila deoarece in proximitate exista deja centrul Orhideea sau AFI Cotroceni in zona, insa ar fi fezabil un proiect de birouri alaturi de o activitate comerciala.
Sursa: ZF.ro
Doua sectoare din Bucuresti concentreaza aproape jumatate din stocul modern de retail din Capitala, care a ajuns la 1,225 milioane de metri patrati la sfarsitul anului trecut dupa livrarea a doua malluri care cumuleaza aproape 100.000 de metri patrati.
Astfel, sectorul 6, care cuprinde cartiere precum Militari, Crangasi si Drumul Taberei, dispune de cea mai mare suprafata de spatii comerciale moderne din Bucuresti, ajungand la un stoc cumulat de 301.000 de metri patrati la finalul anului 2016. Imediat pe a doua pozitie se situeaza sectorul 3 – cartierele Titan, Vitan, Dristor – cu un stoc de 270.000 de metri patrati.
Cele doua zone au impreuna 47% din spatiile de retail modern din Bucuresti.
Sursa: ZF.ro
Tatian Diaconu, CEO Immochan Romania, divizia locala a uneia dintre cele mai importante companii de dezvoltare imobiliara din Europa, spune ca ia in calcul constructia a trei proiecte comerciale noi in Bucuresti, Craiova si Sibiu, dar si intrarea pe noi domenii imobiliare conexe, precum birourile, dar si logistica.
„Motivul pentru care vrem sa ne extindem in Bucuresti, Sibiu si Craiova este ca aici inca este spatiu pentru un proiect comercial. Brasovul ramane o prioritate in continuare, iar acolo luam in calcul un proiect de birouri“, a declarat Tatian Diaconu. In total, Immochan are un plan de investitii de 170 mil. euro.
Sursa: ZF.ro
Calugaru Frumosu (41 ani) a intrat in domeniul cafenelelor la finalul anului trecut, dupa 15 ani de antreprenoriat in HoReCa. Ideea lansarii conceptului de cafenea Handsome Monk Coffee House a venit in urma unei analize ample a situatiei din domeniu.
Investitia in cafeneaua deschisa in centrul comercial ParkLake din Capitala a fost de 300.000 de euro; mare parte din suma a fost directionata spre amenajare.
Urmatorul pas in dezvoltarea conceptului este introducerea sistemului de franciza. Proprietarul Handsome Monk Coffee House intentioneaza sa dezvolte si locatii stradale, iar antreprenorul spune ca a primit deja solicitari de franciza atat in Bucuresti, cat si in alte orase din Romania. Investitiile preconizate pentru acest an sunt de aproximativ 100.000 – 180.000 de euro, suma care va fi directionata pentru deschiderea unei locatii stradale si achizitionarea de echipamente.
Sursa: businessmagazin.ro
Lantul 5 to go creste atat de repede incat a evoluat de la lansarea din 2015, la 37 de coffee shop-uri (majoritatea dezvoltate in regim de franciza), la care se vor adauga in curand inca cinci. Cifra de afaceri pe tot grupul 5 to go a ajuns la finalul anului trecut la 1,2 milioane de euro.
Antreprenorul enumera cei mai importanti factori legati de recuperarea investitiei intr-o cafenea: conceptul, calitatea, atmosfera, personalul, locatia, designul, promovarea si implicarea. 5 to go este prezent si in orase precum Ploiesti, Cluj-Napoca, Pitesti, Timisoara. In randul provocarilor numeste si crearea unei retele de distributie si aprovizionare, precum si crearea unei imagini „cool si fresh a brandului“, care a necesitat multa munca si implicare din partea unei echipe dinamice, dar care s-a concretizat prin obtinerea mai multor premii la sfarsitul anului 2016. „Reteaua de francizati este una dintre cele mai puternice din Romania, sunt oameni care si-au dedicat activitatea total.“
Sursa: businessmagazin.ro