Alin Copindeanu, cofondator Tudor Personal Tailor: Intr-o luna, in medie, ne trec pragul cam 150 de clienti, suntem un business cu sezonalitate
Alin Copindeanu, cofondator al Tudor Personal Tailor, o afacere specializata in realizarea de costume made to measure pentru barbati, spune ca, in medie, lunar, compania are circa 150 de clienti. Acest numar depinde foarte mult de perioada din an dat fiind ca Tudor Personal Tailor este un business bazat de sezonalitate.
„Clientii nostri sunt foarte variati, avem tineri antreprenori la 20 de ani, dar si manageri care au pozitii de top in companii. As defini consumatorul ca pe un utilizator frecvent al acestui tip de costum, e o persoana care poarta de cateva ori pe saptamana astfel de piese“, spune Alin Copindeanu, cofondator Tudor Personal Tailor.
„Oricat de optimist as vrea sa fiu, la finalul lui 2020 o sa avem o scadere undeva la 20-30% fata de anul trecut. Totusi, toate predictiile sunt inutile pentru ca e ca un joc de noroc. Mergem pe niste scenarii, iar cel mai realist ar fi o scadere de 25% a cifrei de afaceri, dar nu suntem singuri in aceasta problema, e o chestiune de piata. Daca eram doar noi care estimam scadere, ar fi insemnat ca faceam ceva gresit“, spune Alin Copindeanu.
Sursa: zf.ro
Roxana Tanase a creat Mousserie, un atelier cu dulciuri si macarons inspirat din bucataria franceza, si a ajuns la afaceri de 70.000 de euro
Roxana Tanase a lucrat in urma cu un deceniu in lumea modelingului, fiind imaginea unor case de moda, insa mereu a fost pasionata de gatit, iar in 2016 s-a nascut dorinta de aprofundare a tehnicilor de productie a prajiturilor si dulciurilor. Un an mai tarziu, a pus bazele Mousserie, un laborator modern de dulciuri, care livreaza prajituri, cozonaci sau macarons catre terase, restaurante sau clienti individuali din Bucuresti.
Ea a infiintat firma Mousserie SRL in 2017, cu o parte din bani obtinuti prin programul guvernamental Start-Up Nation, respectiv 42.000 de euro, la care a adaugat 60.000 de euro din surse proprii, insa activitatea atelierului a inceput la finalul lui 2018, dupa ce a reusit sa amenajeze un spatiu de productie de 140 mp, intr-un complex nou situat in cartierul Rahova din Bucuresti.
In prezent, compania are doar laboratorul, dar antreprenoarea intentiona anul acesta sa deschida si un spatiu de desfacere, insa pandemia i-a amanat planul pentru 2021. Astfel, acum produsele sunt comercializate prin intermediul site-ului, dar si prin intermediul retelelor de socializare. „Acum suntem 4 persoane in echipa.“
„Am discutat cu persoane care vor sa ia franciza Mousserie in Cluj sau Timisoara, insa este prematur sa ma gandesc la asta. Imi surade ideea, pentru mi-ar placea sa se simta spiritul Mousserie in fiecare oras din Romania“.
Sursa: zf.ro
Cereal Crunch deschide prima franciza a grupului in Craiova, dupa o investitie de 40.000 de euro. Radu Savopol, co-fondator Cereal Crunch & 5 to go: Estimam sa ajungem la un numar de 70-100 de bonuri zilnic
Cereal Crunch, un local care vinde circa 100 de tipuri de cereale din toata lumea, va inaugura maine, 7 august, prima franciza a grupului la Craiova, dupa o investitie totala de 40.000 de euro.
„Am preluat acest business la finalul anului 2019 si ne-am propus atunci, pentru primul an, sa deschidem 5 noi francize in Bucuresti si in tara. Ma bucur sa vad oameni cu viziune, dispusi sa investeasca in lucrurile in care cred si am fost incantat sa descopar ca cei care au preluat franciza de la Craiova sunt antreprenori tineri, dinamici, cu obiective indraznete si determinati sa le indeplineasca”, spune Radu Savopol, co-fondator Cereal Crunch & 5 to go.
Sursa: zf.ro
Starbucks bifeaza inca o unitate stradala in inima Bucurestiului si deschide o cafenea la kilometrul zero, in Piata Universitatii
Lantul de cafenele Starbucks a deschis o unitate noua in vecinatatea Palatului Sutu – Muzeul Municipiului Bucuresti, marcand astfel o noua investitie stradala. Aceasta deschidere vine la scurta vreme dupa ce grupul a inaugurat o cafenea intr-o cladire istorica din Piata Romana.
„Deschidem prima cafenea din Piata Universitatii, zona reper pentru bucuresteni (…). Este o perioada dinamica pentru noi, avem numeroase planuri pentru urmatoarea perioada, continuam si in acest an sa inovam si sa ne dezvoltam”, a declarat Karol Żuradzki, director regional pentru Romania si Bulgaria.
Americanii de la Starbucks sunt prezenti pe piata locala de mai bine de zece ani, insa inca de la inceput s-au dezvoltat in sistem de franciza. Acum, franciza pe Romania o are grupul polonez Amrest, un gigant cu prezenta pe mai multe piete. Polonezii au in portofoliu pe langa Starbucks si alte francize precum KFC, Pizza Hut si Burger King, dar si alte branduri.
Sursa: da.zf.ro
Senneville din Timisoara, care realizeaza produse de panificatie, patiserie si cofetarie, a dat primele doua francize. „In trei ani vad 50 de francize“. „Pandemia ne-a scos din zona de confort, pentru ca procesul de francizare este complex si costisitor“
David Alb, proprietarul Senneville, un business din Timisoara aflat la a treia generatie, a dat primele doua francize ale brandului unei familii de antreprenori romani din industria carnii, pana la finalul anului spera sa dea sase francize, iar in trei ani vede 50 de francize Senneville.
„Un prim concept este o locatie de 40 mp, la o distanta de maximum 100 km de Timisoara, in care investitia totala este de 30-40.000 de euro. Daca este depasita aceasta distanta se adauga 10-15 mp, pentru spatiu de depozitare, congelare, pentru a fi rentabil. Prima de francizare este de 20.000 de euro, iar noi ne ocupam de la A la Z de tot conceptul“, povesteste David Alb.
Sursa: zf.ro
Grupul Otter Distribution deschide al doilea magazin Tezyo in Targu Mures, dupa o investitie de 100.000 de euro si ajunge la 38 de unitati pe plan local
Otter Distribution, unul dintre cei mai mari jucatori din retailul de pantofi din Romania, a deschis al doilea magazin Tezyo din Targu Mures, dupa o investitie estimata la 104.000 de euro, marcand totodata a 38-a unitate din cadrul retelei locale.
„Chiar daca traversam o perioada incerta, ne bucuram ca putem continua strategia de extindere si dezvoltare a retelei pe plan national. Inca din anul 2015, odata cu lansarea sa locala, magazinele Tezyo au avut o expansiune rapida, ajungand in principalele malluri din tara”, spune Filip Schwartz, fondatorul businessului Otter Distribution.
Unitatea aflata in cadrul centrului comercial Shopping City din Targu Mures ocupa o suprafata de 120 metri patrati si este deservita de patru consultanti de vanzari.
Sursa: zf.ro
Uvertura Mall din Botosani, in reorganizare, are o treime din suprafata inactiva. Veniturile din chirii au scazut cu 53% in primul semestru din 2020 fata de S1/2019
Uvertura Mall, centru comercial din Botosani aflat in reorganizare juridica, a incasat in primul semestru din 2020 venituri din chirii cu 53% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza suspendarii activitatilor in malluri, proprietarii centrului comerciali alegand sa suspende, la randul lor, facturarea chiriilor. Astfel, intre 17 martie si 15 iunie, activitatea din mall a fost afectata in proportie de 94% de masurile impuse prin ordonantele militare.
„In prezent, mai mult de 35% din suprafata centrului comercial este afectata de restrictiile mentinute de autoritati in contextul prelungirii starii de alerta. Astfel, cinematografele, locurile de joaca pentru copii, restaurantele, fast-foodurile, spatiile pentru leisure si gaming au in continuare activitatea restrictionata”, spune Boris Titov, shopping center manager la Uvertura Mall.
Sursa: zf.ro
Israelienii de la Danya Cebus, care au construit mallul AFI Cotroceni, au ajuns la afaceri de 202 mil. lei, plus 48%
Danya Cebus Rom, compania care a construit centrul comercial AFI Cotroceni din Bucuresti, dar si mai multe proiecte de birouri, si-a majorat cifra de afaceri cu 48% in 2019, pana la 202 milioane de lei. Profitul a coborat usor, la 23,6 milioane de lei, la fel ca numarul de angajati, care a ajuns la 56.
Danya Cebus Rom este cunoscuta, printre altele, pentru constructia cladirilor de birouri din proiectul AFI Cotroceni, dar si a mallului cu acelasi nume. In Israel, compania a carei subsidiara este Danya Cebus Rom este unul dintre cei mai mari constructori si lucreaza in prezent atat in Israel, cat si in Statele Unite, Rusia si tari din Europa Centrala si de Est.
Sursa: zf.ro
Romania se pregateste sa depaseasca pragul de 4 milioane de metri patrati de centre comerciale moderne. Pentru 2020 sunt programate centre comerciale moderne cu suprafete cumulate de 200.000 mp, insa o parte ar putea fi amanate pentru anul viitor din cauza pademiei
Sase centre comerciale noi sau extinderi ale unor proiecte deja existente sunt planificate pentru deschidere pana la finalul anului viitor.
Constructiile deja incepute sau chiar si proiectele autorizate si partial inchiriate vor merge inainte, pentru ca acopera orase sau zone unde a rezultat ca este sustenabila o dezvoltare noua, considera Simina Niculita, partner & head of retail agency in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Astfel, chiar daca pe termen scurt vanzarile retailerilor au fost afectate, pe termen mediu si lung exista cerere din partea acestora de a se extinde.
Sursa: zf.ro
Agentiile de turism Dertour: Ne aflam, in iulie, la 10% din bugetul estimat pentru aceasta luna. Avem bilete emise si modificate de cate sapte ori
Divizia de turism a grupului Eurolines, cumparata in 2019 de grupul german Der Touristik, si-a restrans considerabil activitatea in ultimele luni, din cauza pandemiei, si a inchis unele agentii, in orase unde cererea nu era foarte mare.
„Ne aflam, in iulie, la 10% din bugetul estimat pentru aceasta luna. Lucrurile au pornit, intr-o oarecare masura, nu mai suntem la zero, insa nu putem vorbi decat de un mic restart. Restrangerea de activitate a constat in somaj tehnic si inchiderea unor agentii din orase mai mici, precum Lugoj si Drobeta Turnu Severin. Cu toate acestea, aveam planificate si deschideri de agentii noi in 2020: in iunie am deschis la Targu Mures Shopping City si mai urmeaza anul acesta inca doua, la Targoviste – Dambovita Mall, si Brasov – AFI Brasov. In fiecare noua agentie investim intre 30.000 si 50.000 de euro“, spun reprezentantii Travel Brands Romania.
Sursa: zf.ro