Iulian Dascalu cedeaza 50% din businessul Iulius catre un fond de investitii
Omul de afaceri Iulian Dascalu a vandut jumatate din pachetul care cuprinde cele patru malluri Iulius pe care le detine pe piata locala, in orasele Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava, catre fondul olandez de investitii Atterbury Europe. La o valoare de piata totala a celor patru malluri de 300 mil. euro, tranzactia este estimata la peste 100 mil. euro.
Conform unor informatii anterioare, grupul Iulius, prin care este coordonata afacerea, a investit pana in prezent peste 620 mil.euro pe piata locala in mall-uri si cladiri de birouri, din care aproape jumatate a fost finantat de la banci precum BCR sau Unicredit.
Tranzactia de tip joint venture include si cele doua cladiri de birouri de la Iulius Mall Cluj, precum si UBC 2, prima cladire finalizata din ansamblul multifunctional Openville, pe care Iulius il construieste in Timisoara, impreuna cu viitoarele cladiri office pe care le va include acest complex, potrivit actionarului Iulian Dascalu.
Sursa: ZF.ro
NEPI, cel mai mare grup de companii de dezvoltare real estate, a cumparat un centru comercial si de birouri din Bulgaria pentru 207 mil. euro
NEPI, un grup de companii de dezvoltare real estate, detinut de investitori sud-africani, a anuntat marti ca a ajuns la un acord de achizitii pentru Complexul Serdika din Sofia, capitala Bugariei, format dintr-un centru comercial si un complex de birouri.
Pretul total al tranzactiei este de 207,4 milioane de euro, care urmeaza sa fie platit in numerar din surse proprii, a anuntat NEPI.
Actiunile NEPI se tranzactioneaza pe Bursa de la Johannesburg, Africa de Sud, si la Bursa Bucuresti.
Sursa: ZF.ro
Britanicii de la Marks & Spencer lucreaza in Romania cu sase fabrici cu 1.350 de salariati
Marks & Spencer are peste 930 de magazine in Marea Britanie si peste 460 de magazine la nivel international.
Retailerul de moda Marks & Spencer, prezent pe piata locala pe segmentul de retail, lucreaza in Romania cu sase fabrici, dintre care unul este producator de incaltaminte, iar restul de cinci realizeaza haine.
Cele sase au un total de 1.350 de salariati, potrivit datelor anuntate de grupul britanic. Producatorul de incaltaminte, compania Sarmac, este localizata in judetul Bihor, polul producatorilor de incaltaminte din Romania. O analiza anterioara a ZF arata ca o treime din angajatii romani care lucreaza in productia de incaltaminte sunt in judetul Bihor. Apropierea de Vest si salariile mici i-au atras pe cei mai multi producatori aici.
Sursa: ZF.ro
Cremeria Emilia a ajuns la sase magazine cu inghetata si a avut vanzari de 7,7 milioane de lei
Cremeria Emilia, un business antreprenorial romano-german lansat in 2015 in Capitala, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 7,7 milioane de lei, acesta fiind practic primul an integral in care afacerea a functionat.
Anul trecut, Cremeria Emilia a vandut inghetata in cinci unitati si anume in centrul vechi din Capitala, in doua magazine situate in Baneasa Mall si cate unul in centrul comercial AFI Palace Cotroceni. Insa, nu toate au functionat pe toata durata anului. De exemplu, unitatea din Park Lake a fost deschisa in partea a doua a anului.
In 2015, anul in care Cremeria Emilia a fost infiintata, aceasta a avut vanzari de aproape 3,3 mil. lei.
Sursa: ZF.ro
NEPI ridica un centru comercial in Ramnicu Valcea, pe un teren cumparat de la actionarii BelRom
Compania sud-africana de real estate NEPI vrea sa finalizeze anul acesta centrul comercial cu o suprafata de 27.900 de metri patrati din Ramnicu Valcea, pe un teren de 12 hectare, cumparat de la fostii actionari ai dezvoltatorului de centre comerciale BelRom. Investitia totala in proiect, care include si pretul de achizitie a terenului, este de 40 de milioane de euro.
„Terenul pe care se va construi Shopping City Ramnicu Valcea a fost cumparat in 2015 de la fostii actionari ai companiei BelRom, dezvoltator si proprietar de centre comerciale. Investitia totala in noul centru comercial din Ramnicu Valcea va fi de 40 de milioane de euro, ea include si terenul“, spun reprezentantii NEPI.
Sursa: ZF.ro
Urmarile legii antifumat: Lantul Pizza Dominium inchide dupa zece ani restaurantul din zona Obor, primul deschis in Romania. „Am simtit din plin legea antifumat. Dupa ce a intrat in vigoare am simtit o scadere de 20-25% a vanzarilor.“
Lantul de pizzerii Pizza Dominium, controlat de un grup polonez cu acelasi nume, a inchis restaurantul din zona Bucur Obor din Capitala dupa zece ani de functionare. Acesta a fost primul deschis de operator pe piata locala.
„Am inchis dupa zece ani de functionare pentru ca a expirat contractul si nu am reusit sa ne intelegem cu proprietarul sa continuam. Vremurile s-au schimbat, dar proprietarii nu vor sa inteleaga. Pentru ca nu sunt spatii pe care le-au luat pe credit, prefera sa le tina goale cateva luni mai degraba decat sa scada din pret“, spune Daniel Grigorescu, directorul general al companiei. Executivul roman conduce operatiunile Pizza Dominium de la intrarea companiei pe piata.
Sursa: ZF.ro
Donuterie a ajuns in prezent la 11 unitati
Fondata pe 28 martie 2014, in urma unei investitii initiale de aproximativ 100.000 de lei, afacerea Donuterie a ajuns in prezent la 11 unitati, dintre care patru proprii, iar celelalte operate in regim de franciza. Per total, 120 de angajati lucreaza in cadrul grupului; acesta genereaza afaceri de 10 milioane de lei (in magazinele proprii, spatii francizate, centru de productie), iar planurile pentru anul acesta vizeaza o dublare.
In ceea ce priveste francizele, investitiile in acestea pornesc de la 30.000 de euro si pot ajunge la 50.000 euro, suma care depinde de factori precum locatia aleasa pentru magazin si suprafata acestuia. Suma include asistare in alegerea locatiei, amenajarea spatiului sub brandul Donuterie, echipamente de productie si vanzare, training personal, suport marketing, suport operational, potrivit antreprenorilor.
Sursa: businessmagazin.ro
O noua idee de francizA
Comandarea unei beri a devenit o experienta cu totul noua in mai multe restaurante din Praga.
Acestea folosesc un sistem de cale ferata in miniatura, ce insumeaza totusi aproape 400 de metri in lungime, pentru a trimite bauturile acolo unde sunt cerute.
Exista deja trei astfel de restaurante in Praga, iar proprietarul se gandeste sa exporte sistemul. “Ne uitam la un loc potrivit pentru a deschide un bar in Statele Unite si am ales Chicago“, povesteste Petr Fridich, proprietarul retelei Vytopna. “Stim si ca exista o puternica comunitate de nemti acolo, asa ca berea va juca un rol important.”
Daca totul merge bine, Fridrich vrea sa deschida 30 de baruri si restaurante in Statele Unite, urmand apoi sa ofere francize in China.
Sursa: businessmagazin.ro
Celebrul fast-food cu mancare mexicana, Taco Bell, isi pregateste intrarea in Romania. Prima oprire este la mall Baneasa
Alaturi de KFC si Pizza Hut, brandul Taco Bell face parte din gigantul american Yum! Brands. Grupul opereaza peste 43.500 de restaurante in mai mult de 135 de tari, deschizand peste sase restaurante in fiecare zi in lume. Pizza Hut si KFC opereaza in Romania prin intermediul unei francize detinute de firma American Restaurant System.
Fast-food-ul Taco Bell opereaza 7.000 de restaurante in Statele Unite ale Americii si aproape 300 in alte 24 de tari. Potrivit declaratiilor Yum! de anul trecut, obiectivul pentru urmatorii zece ani este sa mai deschida 2.000 de restaurante in afara S.U.A. Intr-o declaratie recenta din presa internationala, oficialii Taco Bell si-au aratat deja interesul pentru tara noastra, declarand ca se uita si spre tari ca Finlanda, Peru, Romania si Sri Lanka.
Sursa: forbes.ro