Intrebarea inceputului de an este “Ce business mai merge si poate sa creasca in 2021?”
Pentru 2021 cuvintele de ordine vor fi CRESTERE si RELANSARE. Antreprenorii cu care lucram la Franchwise se pregatesc intens de a relua expansiunea prin franciza.
Si vor avea nevoie de parteneri locali care sa se implice in operarea francizelor pe plan local, sa inteleaga consumatorii locali. Iar reticenta micilor antreprenori de a investi de pe finalul anului 2020 in zona de expansiune, a lasat locul unui optimism (in crestere) si dorintei de a face lucrurile sa se intample.
“Cred ca antreprenoriatul va fi mai mult decat oricand in lumina reflectoarelor in urmatorul ciclu de crestere. Apar deja modele de business noi, adaptate la noul context care sa poata scala rapid. Contractia anumitor segmente de activitate a determinat companiile sa se uita la piete noi, la modele de parteneriate noi”, a declarat pentru start-up.ro Paul Voicu, Managing Partner al Franchwise.
Intrebarea inceputului de an este CE BUSINESS MAI MERGE? Ce francize au ramas profitabilite in criza? In noul context economic, in noua realitate.
Iti prezentam 7 domenii cu modele de business care au potential de crestere in 2021.
Investitiile la cheie in demararea unei afaceri in franciza incep de la 15.000 euro si pot sa ajunga si la peste 200 de mii de euro.
Francize profitabile in 2021
Educatie pentru copii
O nisa de piata care s-a dezvoltat accelerat in ultimii ani. Anul trecut, expansiunea a fost pusa pe pauza de majoritatea brandurilor, dar toate francizele, toti antreprenorii din domeniul educatiei pentru copii au planuri de relansare pentru 2021.
Redeschidere scolilor va fi un catalizator al domeniului, astfel incat doar brandurile pregatite vor putea sa beneficieze de relansarea economica estimata.
Modele de business:
- Logiscool – Scoala de programare si robotica pentru elevi
- Brick4Kidz – Educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO
- Lingotot – Servicii de predare neconventionala, prin joc si joaca, a limbilor straine
- Waterbabies – Cursuri de inot pentru bebelusi
- Mathnasium – Centru de educatie prin care copiii invata matematica
Servicii Profesionale
Destinate in principal pietei de business to business, francizele de servicii profesionale au trecut, de asemenea si ele printr-o ajustare pe parcursul anului 2020. Totusi, antreprenorii si investitorii, cei care au reusit sa identifice nise noi au crescut si vad potential de a accelera cresterea in anii urmatori.
Digitalizare, sistematizare si eficientizare au fost cuvintele auzite cel mai des in vocabularul antreprenorilori din domeniul serviciilor profesionale. Toti sunt in cautare de parteneri francizati si vor sa se extinda la nivel national.
Modele de business:
- Graphein Topo – un business care ofera servicii de topografie si scanare 3D pentru proiecte de cladiri de birouri, hale industriale, infrastructura publica, cladiri de patrimoniu, spitale si cladiri rezidentiale
- Expense Reduction Analysts – companie de consultanta specializata in optimizarea costurilor
- Deziclean – servicii profesionale de curatenie pentru acasa si la birou
- Hansen Ergonomics Studio – produse ergonomice pentru spațiile de birouri
Health& Beauty
Interesul consumatorului fata de ceea ce priveste modul in care arata si ce consuma au crescut considerabil in pandemie. Vorbim, in general, de persoane cu venituri medii si peste medie.
Chiar daca motivatia care sta in spatele consumului de servicii de sanatate si infrumusetare s-a schimbat, consumul s-a pastrat, in anumite nise, la valori similare cu cele inregistrate anteriorde dinainte de pandemiei.
Modele de business:
- aBeauty Clinique – retea de clinici premium de estetica neinvaziva si minim invaziva
- Powerslim – afacere care ofera un program de alimentatie personalizat
Servicii diverse
Turismul are potential de o revenire spectaculoasa incepand cu vara 2021. Asteptarile sunt ca 2021 va fi un an mai bun decat in 2020, iar acesta este un obiectiv usor de atins pentru cei care isi adapteaza modelul de business noului comportament al consumatorilor.
Modele de business:
- 5asec – servicii de curățătorie, spălătorie și întreținere textile
- Christian Tour – agentie de turism
- Jetpoint – lant de spalatorii auto self service complet automatizate
Food
Segmentul alimentar a inregistrat o scadere de aproximativ 30%, conform cifrelor de la Institutul National de Statistica – locatiile cu servire la masa fiind mai afecatate decat cele in regim to-go. Delivery-ul a crescut, conform specialistilor, probabil cat pentru urmatorii cinci ani.
Totusi, au existat si business-uri in franciza care au continuat sa se extinda si sa deschida locatii (Rigatoni Pasta Bar), unii chiar la nivel international (Dabo Doner). Vedem o regandire a conceptelor de F&B pentru a incorporat zona de to go si delivery.
Operatorii de food au nevoie de o perspectiva noua si sa puna anul 2020 la categoria vis urat.
Dorinta de relansare din sectorul de HoReCa de la inceputul de an este extraordinara. Desigur ca nu va fi un drum lin, dar face parte din aventura antreprenoriala.
Modele de business:
- Bubble Waffles – business in HoReCa bazat pe produse de tip desert
- Rigatoni Pasta Bar – lant de restaurante cu preparate din bucataria italiana, unde iti pot crea propriul produs
- Uncle John – business cu burgeri
- L’Amande – producator de Prajituri, Patiserie, Brutarie, totul fara GLUTEN
- Pad Thai – restaurant thailandez cu mancare fresh, pregatita in fata clientilor
Coffeeshops
Francizele de cafenelele reprezinta o alta nisa care era in expansiune, “cu toate panzele sus” – dupa cum spunea Radu Savopol, fondator 5togo. Toti jucatorii relevanti din piata au continuat sa deschida locatii chiar in pandemie. Obiceiul de consum s-a schimbat (cladirile de birouri au fost printre cele mai afectate), dar apetitul romanilor pentru consumul de cafea este in continua crestere.
Modele de business:
- Ted’s Coffee CO– lant de cafenele
- Tucano Coffee – coffee-shop
- 5togo – lant de cafenele
- Captain Bean – coffee-shop
Retail specializat
Retailul specializat inca are potential de crestere in continuare, context in care si apar concepte inedite si cu potential de crestere. Pentru a avea succes, afacerile din retail trebuie fie sa aiba un brand foarte puternic in spate (exemplu: Vodafone) sau modelul de business (Used Products) sau produsul in sine (canapelele modulare Feydom) sa fie cu adevarat inedite.
Modele de business:
- Vodafone – telecom
- Feydom – canapele modulare
- Yellow Korner – galerie de arta fotografica
- Used Products – business bazat pe conceptul de Vanzare – Cumparare – Schimb de produse, direct de la clientii care viziteaza magazinele