0765.438.336

Cum arata piata francizelor dupa pandemie si in ce francize poti sa investesti?

Si piata francizelor a trecut la un nou nivel de dezvoltare in pandemie. Noi @Franchwise am fost antrenori de business pentru noi concepte de afacere care au investit timp, resurse si echipe pentru a se profesionaliza, pentru a trece la urmatorul nivel de procedurizare, si pentru a fi pregatiti sa imparta cu partenerii, si a scala prin franciza.

Franciza, spre deosebire de un start up, in momente de incertitudine, prezinta mai multa certitudine, pentru ca vorbim de un drum batatorit, o reteta de business testata, un brand consolidat pe piata, si o afacere care a dovedit in perioade/contexte de piata diferite. Franciza este alternativa pentru cei care cauta drumul spre antreprenoriat si vor sa isi asume un risc mai mic de business, sau pentru antreprenorii care in pandemie, au cautat diversificarea portfoliului de business, pentru a-si muta ouale in mai multe cosuri si a-si disipa riscul de business.

Astfel, daca cauti o retete de afacere testata,  am pregatit pentru tine noutatile din piata francizei din Romania, dupa pandemie.

 

  • Francize lansate in 2022, care au dovedit modelul de business in pandemie

1. Treevi Pizza Al Taglio

Brand abia lansat in franciza, Treevi a avut parte de o expansiune rapida in Bucuresti, numarand astazi 7 locatii si continuand expansiunea, cu focus pe intrarea si in centrele comerciale cele mai aglomerate din capitala. Comparativ cu principalii competitori din piata, Treevi a investit cel mai mult in expansiune (prin deschiderea unui numar consistent de locatii, intr-un timp scurt), design urban si minimalist in trend cu piata, produs simplu si servit intr-o maniera adaptata noului context de piata (pizza la felie, pentru eat in sau take away).

De la retete, la ingrediente, simplitate in operational, acestea sunt cateva din ingredientele care ne-au atras la Treevi. Treevi isi doreste sa ajunga cea mai mare retea la nivel national in urmatorii 2 ani si incepe expansiunea in franciza, in afara capitalei.

Pentru a deschide propria locatie Treevi trebuie sa dispui un capital de investit pentru dezvoltarea conceptului de min. 70.000 euro. 

2. King Rolls

King Rolls este un concept Fusion Kebab, bazat in proporție de 60-70% pe delivery.

Povestea King Rolls a inceput in anul 2018, cand s-a deschis primul restaurant in Bucuresti, pe Calea Vitan. In primii 2 ani de la lansare, antreprenorii din spatele business-ului si-au recuperat investitia de peste 150.000 de euro si in plus, in perioada pandemiei, au inregistrat o crestere de aproximativ 30%.

King Rolls inseamna preparate care satisfac pofta de ceva bun, dar care in acelasi timp sunt si sanatoase.

Expansiunea King Rolls in sistem de franciza a inceput anul acesta cu primul partener ce urmeaza sa deschida in orasul Iasi si vizeaza in continuare pentru extindere orasele cu peste 200 mii locuitori.

Capitalul necesar pentru deschiderea unei locatii este intre 100.000 – 130.000 euro (in functie de mp si stadiul de preluare locatie).

3. Velocita

Cand cauti cea mai buna inghetata din Bucuresti vei gasi cu siguranta Velocità in top. Concept 100% romanesc, lansat in pandemie, si care a transformat Calea Victoriei intr-o destinatie in sine, este unul dintre cele mai cool branduri romanesti care vinde gelato artizanala, alaturi de prosecco si cafea de specialitate.

Velocita aduna in jurul ei comunitati de oameni, prin design si arhitectura, produs si focus pe calitatea lui premium, si adresabilitate. Astazi Velocita are si propria unitate de productie in Bucuresti si a lansat primele locatii in afara Bucurestiului (Brasov si Timisoara – in curs de deschidere). Velocita isi va consolida pozitia in nordul si centrul Bucurestiului pentru 2023, si isi propune sa vina mai aproape de clientii sai, prin deschiderea de noi locatii in franciza (zona vizate: Piata Victoriei, Dorobanti, Calea Floreasca).

Cautam parteneri francizati dedicati care sa creada in brand si pozitionarea lui si sa isi doreasca sa continue sa formeze comunitati in jurul brandului. 

Capital minim disponibil de investit 100.000 de euro.

4. Pofte

Povestea Pofte a inceput in anul 2016 cand fondatorii si-au dorit sa incerce gusturi noi si delicioase. S-au pus pe treaba si au adus un bucatar originar din Turcia pentru a-i ajuta sa gaseasca combinatia perfecta a celor 21 de plante si 7 condimente pe care le regasesti in retetele Pofte. Pentru brandul Pofte mirodeniile au cel mai important rol in prepararea tuturor produselor, iar pentru a obtine rezultatul gustos, delicios si savuros, au grija ca ingredientele folosite sa fie mereu proaspete si naturale.

La Pofte gasesti atat varianta sanatoasa pentru fast-food, cat si clasica shaorma delicioasa. Inca de la inceput, s-au gandit la clientii care prefera produsele light, iar pentru ei prepara zilnic produse de post si salate pline de prospetime.

Pofte are 3 locatii in Targu Mures si o locatia abia deschisa in Medias.

Planurile de expansiune vizeaza orasele: Bacau, Suceava, Ramnicu-Valcea, Targoviste, Focsani, Alba Iulia, Deva, Medias, Piatra Neamt, Turda.

Investitia intr-o locatie este intre 80.000-100.000 euro.

 

  • Francize care au investit masiv in dezvoltare si simplitate operationala si au trecut la urmatorul nivel

5. Simigeria Petru

Simigeria Petru nu mai este de mult doar o simpla covrigarie. Dupa o reteta autentica, la PETRU se mestesugesc renumitii covrigi, pizza apetisantasandwich-uri gustoasebunatati dulci si sarate de patiserie.

Dupa o investitie de peste 5 mil euro intr-o unitate de productie la Piatra Neamt, francizorul vine catre reteaua de francizati cu produse semipreparate, pe care francizatul doar le coace in unitatea sa, ceea ce ii ofera partenerului focus pe vanzare si simplitate in operare. 

Simigeria Petru este un business potrivit pentru orice vremuri si se preteaza in locatii cu trafic pietonal intens. Am semnat in pandemie francize la Alba Iulia, Focsani, Craiova, Bacau, Ploiesti, Buzau, Baia Mare si continuam expansiunea in toate orasele tarii cu peste 70.000 de locuitori.

Daca ai un capital de investit de minim 40.000 euro si doresti o afacere de succes, atunci Simigeria Petru poate sa fie una dintre optiuni. Francizorul ofera access la surse de finantare valide, deja aplicate la nivel de retea, pentru completarea investitiei in zona de echipamente unitate.

 

  • Francize in food cu investitii reduse SI RISC REDUS

6. Hello Donuts

Hello Donuts este despre Donuts fresh, pregatite in fiecare zi, diferite sortimente, servite alaturi de o cafea buna.

Conceptul Hello Donuts! beneficiaza de un branding fresh, atragator, mobilier modular si potrivite oricarui tip de centru comercial si functioneaza in locatii mici, compacte de tip insula (10-15 mp), ce presupun investitii reduse.

Investitie intre 15.000 – 20.000 euro/locatie, pentru Bucuresti sau Brasov si intre 35.000 – 40.000 euro capital propriu de investit pentru deschiderea in alte orase (unde extinderea presupune si investitia intr-o unitate proprie de productie, pe langa insula de retail).

Hello Donuts cauta astazi parteneri pentru consolidarea pozitiei de leader pe Bucuresti, dar si la nivel national in orasele cu peste 150.000 locuitori. 

 

7. Bubble Waffles

Inca din 2017, 2 tineri antreprenori din Constanta, si-au dorit sa aduca un desert inedit pe piata din Romania, ce vine in completarea ofertei culinare pentru consumatori, avand ca target plasarea in locatii de Food Court (Mall), dar si stradal.

Chiar daca serviciile oferite de brand sunt nisate, ele raspund la o nevoie de baza, tipic umana: aceea de a consuma un desert.

Dupa multa munca si dedicare, Bubble Waffles s-a dezvoltat, prin franciza, in plina pandemie la nivel national in orasele: Brasov, Bucuresti, Iasi, Targoviste, Timisoara.

Si nu se opresc aici, planurile lor de expansiune vizeaza orasele: Bucuresti, Cluj, Galati, Braila, Arad, Bacau, Suceava, Craiova, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Baia Mare, Alba Iulia, Piatra Neamt.

Investitie redusa: 40-50.000 euro , in functie de tipologia de locatie (stradal sau centru comercial, locatie de tip insula).

 

  • Francize in educatie, UN DOMENIU CARE SI-A CONTINUAT CRESTEREA IN PANDEMIE

8. Code School Clubs

Educatia e un domeniu cu potential. Parintii sunt dispusi sa investeasca in copiii lor. Din aceasta categorie face parte si Code School Clubs. Franciza 100% romaneasca, cu prezenta in 12 orase: Bucuresti, Arad, Baia Mare, Cluj, Constanta, Craiova, Focsani, Galati, Iasi, Pitesti, Sibiu, Targoviste. Investitie redusa cuprinsa intre 15 – 20.000 euro pentru deschiderea unui centru educational in orasul tau si care preda cursuri de programare copiilor cu varste intre 6-18 ani.
Pentru a ramane intotdeauna la curent cu ultimele update-uri, cursurile Code School Clubs sunt actualizate la fiecare 6 luni, aceasta fiind unul din instrumentele de suport constant pe care francizorul in ofera retelei.
In spatele Code School Clubs este un ONG care lucreaza cu cele mai importante nume din domeniu tehnologiei din lume si le ofera copiilor expunere la proiecte internationale. Copiii care urmeaza cursurile scolii participa la competitii internationale si de cativa ani Romania se claseaza pe primele locuri.

9. Nomin Jyuku

 

Povestea Nomin Jyuku a inceput inca din 2015. Prin cursurile de aritmetica mentala, dupa metoda japoneza Soroban, Nomin ofera copiilor (cu varste intre 5-14 ani) educatie si ii ajuta sa isi creasca nivelul de iQ precum si capacitatea de concentrare intr-o era complet digitalizata si virtuala.

Primul centru a fost deschis in Bucuresti, apoi reteaua Nomin Jyuku a inceput expansiunea nationala, prin franciza, deschizand primele 2 centre la nivel national in Constanta si Ploiesti si o franciza nou semnata in pandemie la Oradea (in curs de deschidere). Expansiunea continua si  vizeaza dezvoltarea retelei in toate marile orase cu numar de peste 150.000 de locuitori.

Investitia intru-un centru Nomin este intre 40 – 50.000 euro (in functie de suprafata showroom-ului care va fi amenajat ca centru).

 

  • Francize DE NISA

10. Graphein Topo

Intr-o piata a francizelor dominata de restaurante, cafenele, cofetarii si alte afaceri mult mai des intalnite, pretabile pentru o franciza si-a facut loc cu succes franciza Graphein, un business care ofera servicii de topografie si scanare 3D pentru proiecte de cladiri de birouri, hale industriale, infrastructura publica, cladiri de patrimoniu, spitale si cladiri rezidentiale.

Viitorul partener trebuie sa vada ce abilitati are (tehnic sau vanzator) si are posibilitatea de a-si alege ce vrea sa faca pentru ca in cadrul Graphein resursele sunt impartasite cu intreaga retea. Modelul de business se potriveste fie micilor companii de topografie, care detin background tehnic, care vor sa treaca la urmatorul nivel, fie celor care au profil de vanzarori. Aceasta categorie din urma este mult mai permisiva, cu un grad de specializare mult mai redus, nici macar nu este nevoie de experienta in domeniu. Partenerul trebuie sa fie implicat in vanzari, business development in constructii sau domenii conexe constructiilor (project management), rolul acestuia fiind de a gestiona procesul de vanzare in zona alocata.

Investitia intr-o franciza Graphein variaza intre 10.000 si 50.000 euro si include taxa de franciza, mobilare spatiu (daca nu exista), echipamentele si tehnologia necesara activitatii, stoc initial de echipamente de protectie, campania de marketing de lansare, capital circulant pentru primele 3 luni operationale.

Partenerii Graphein pot profita de dorinta companiei de a creste business-ul atat la nivel local, cum ar fi in orasele: Timisoara, Constanta, Brasov su Craiova, cat si global, compania extinzandu-si gama de servicii in asa fel incat sa se adreseze unui areal cat mai mare de clienti.

11. L’Amande

Daniela Alecse este fondatoarea L’Amande – Cofetaria cu laborator propriu cu produse fara gluten.  Una dintre ambitiile ei a fost sa deschisa L’Amande in mai multe orase din tara prin parteneri francizati, clientii putand sa se bucure atat de produsele fara gluten, dar si de gama larga de produse fara zahar sau vegane, produse fara diferiti alergeni – saratele, biscuiti, gogosi, paine neagra, baghete, croissante, cornulete, fursecuri, nu doar in Bucuresti.

Astazi L’Amande este prezent in orasele: Bacau, Timisoara, si urmeaza deschiderea locatiei din Iasi.

Clientii L’Amande nu sunt formati doar din persoane care au intoleranta la gluten, ci si din acei oameni care vor sa reduca glutenul din alimentatie sau care pur si simplu apreciaza gustul prajiturilor facute in laboratorul L’Amande.

Daca cauti un business de nisa si vrei sa ajuti oamenii care sunt diagnosticati cu afectiune celiaca – intoleranta la gluten si vrei sa le oferi un produs sigur care sa nu ii contamineze, atunci L’Amande este afacerea care ti se potriveste.

Investitia intr-o locatie este de aproximativ 50.000 euro si orasele vizate sunt: Cluj, Constanta, Galati, Brasov, Arad, Sibiu, Craiova, Oradea, Ploiesti.

 

  • Master Francize – Francize internationale  care se uita la piata din romania

Daca esti un antreprenor experimentat si care vede oportunitatea in piata si cauta sa isi diversifice portofoliul de business-uri existente, detii un capital minim de investit de 200-250.000 euro, ai experienta de constructie si management de business, formarea de echipe de oameni implicate in managementul business-ului, masterfranciza poate fi o optiune pentru tine. Aceasta vine cu un risc mai mare, esti primul in piata care intra cu acel produs/serviciu/brand, dar pe termen mediu poate aduce perspectiva constructiei unei retele la nivel national. Si din practica nationala, exemple de succes exista, masterfranciza Logiscool Romania (franciza internationala care ofera cursuri de programare si robotica pentru copiii cu varste intre 7-17 ani) a ajuns la peste 60 de locatii in Romania, cu o prima locatie deschisa in Bucuresti in februarie 2018.

Fie ca vorbim de servicii sau horeca, brandurile internationale care se uita la Romania si au nisa lor de crestere si loc de piata (segmente poate neexploatate sau exploatate insuficient de concurenta), iata 3 proiecte in care poti investi:

12. Coptrz – experti in drone comerciale

De ce sa investesti in drone in Romania in anul 2022? In agricultura, cu titlu de exemplu, dronele comerciale sunt utilizate pentru monitorizarea culturilor, managementul irigatiilor si fertilizare. Exista studii de piata care arata ca dronele pot imprastia fertilizator de 40 pana la 60 de ori mai repede decat facand aceeasi operatiune manual.

De ce Coptrz?

  • Integreaza cele mai bune solutii de drone comerciale de la 21 de specialisti internationali, pionieri in industria dronelor;
  • Are echipa de specialisti interni in topografie, inspectie industriala si siguranta publica;
  • Gama variata de drone: drone comerciale pentru topografie, siguranta publica, inginerie civila si constructii, aparare, inspectii;
  • >2.500 de clienti – companii private din diferite industrii (BMW, Pfizer, Ford, FED), institutii publice si de stat (ministere, universitati) care au operatiuni mai sigure, mai eficiente si mai profitabile;
  • Investitii permanente in cercetare si tehnologie (softuri proprii de vanzare si implementare);
  • 20 milioane de Euro Cifra de Afaceri anuala.

Cautam pentru Romania un antreprenor care sa vada oportunitatea de business si sa preia dezvoltarea Coptrz la nivel national. Obiectivul pentru primul an operational, este atingerea unei Cifre de Afaceri de 1 milion de Euro.

13. CHUTY’S

Mancarea asiatica este una din optiunile prezente in food court-ul fiecarui mall din fiecare oras aglomerat din Romania. Piata de competitori este una redusa, cu precadere branduri nationale, dezvoltate doar in jurul marilor orase (capitala Bucuresti, Cluj).

Fondat in 2013 ca si business de familie, sub sloganul “Creăm, zi de zi, momente delicioase pentru clientii nostri”, Chuty’s este leader in piata de origine (Slovenia) pe segmentul Asian Food.

In reteaua Chuty’s, produsele se gatesc din ingrediente fresh, de cea mai buna calitate, in fata clientului. Preparatele atent selectionate si gatite dupa retete proprii se servesc in 10-15 minute catre clientul final.

Business-ul este dovedit pe o tipologie diversificata de locatii (stradale, in zone aglomerate, centre comerciale, food truck), conceptul este unul modern si prietenos.

Business-ul produce venituri din toate cele trei linii de business: eat in, take away si delivery.

Punctele forte ale business-ului:

  • Retete atent selectionate din bucataria asiatica traditionala
  • Experienta culinara deosebita (produsele sunt gatite in fata clientului)
  • Locatii premium (stradale sau centre comerciale) cu vad comercial intens
  • Timp redus de preparare (10-15 minute)
  • Produse fresh, retete si sosuri proprii

Focusul pe extinderea in piata din Romania vine urmare a slabei competitii pe segment si lipsa unui jucator care sa ajunga sa construiasca o retea de locatii la nivel national/regional.

Vanzarile locatiilor Chuty’s ating o medie de 500.000 de euro/an/locatie.

14. Yole

Yolé iti arata noua ERA a inghetatei si a iaurtului inghetat. Formula sa revolutionara te va duce intr-o noua dimensiune, cea a nivelului scazut de calorii, plina de aroma si zero zahar adaugat. Yolé inseamna o noua modalitate de a face si de a manca inghetata: mai buna, mai sanatoasa si mai presus de toate, plina de aroma.

Ce ii diferentiaza fata de alte branduri de inghetata? Sloganul:) Hello Taste, Goodbye Sugar, si gama de produse – cu ajutorul ingredientelor naturale premium, Yole au creat o inghetata cu aroma bogata, fara a adauga un gram de zahar.

Povestea Yolé a inceput in 2020 si in 2 ani brandul este prezent in peste 9 tari (Singapore, Malaysia, Cambodgia, SUA (Miami), Portugalia, Spania, Anglia, Taiwan, Brunei, Indonesia) cu peste 35 de magazine si peste 600 de puncte de vanzare.

2023 vine cu focus pe expansiunea pe Europa, unitatea de research and product development este in Malaga, ceea ce asigura un supply chain sigur si eficient, pentru expansiunea in principalele piete din Europa.

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii va acordati acceptul pentru utilizarea lor. Afla mai multe

Un "Internet Cookie" este un fisier stocat pe dispozitivul de pe care se acceseaza Internetul al unui utilizator. Cookie-ul este instalat de catre un browser (de ex: Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox) la cererea server-ului pe care este gazduit site-ul pe care il accesati. Site-ul Francize.ro poate folosi cookie-uri in scopuri de analiza a vizitatorilor (permite monitorizarea utilizatorilor si a caii pe care au urmat-o pe site; acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele, ci este folosit doar in scop statistic). Continuarea navigarii pe site-ul Francize.ro implica acceptarea acestor Cookie-uri.

Inchide